Stel uw vraag

    Contactgegevens

    Dierenkliniek Meppel
    Zuideinde 44
    7941 GH Meppel
    E-mail: info@dkmeppel.nl
    Telefoon: 0522 745006

    KVK:  62486373
    BTW: 
    IBAN: 

    Veel gestelde vragen

    Waarom zou ik mijn hond laten steriliseren?

    Een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd een baarmoederontsteking (pyometra). Dit is een ernstige en soms levensbedreigende ziekte. De bacteriën die de baarmoederontsteking veroorzaken produceren gifstoffen die de teef erg ziek maken. Als er niet snel ingegrepen wordt kunnen de nieren onherstelbaar beschadigen. De teef moet alsnog gesteriliseerd worden, echter we hebben nu te maken met een zieke hond die onder narcose moet én de baarmoeder moet nu ook verwijderd worden. Een zwaardere operatie dus en een hoger narcose risico.

    Daarnaast voorkomt het steriliseren voor de 2e loopsheid het ontstaan van melkkliergezwellen. Een deel van deze gezwellen is kwaadaardig en kan uitzaaien naar lymfeknopen en longen..

    Wat zijn de voordelen van een laparoscopische (kijkoperatie) sterilisatie?

    Laparoscopische sterilisatie, een techniek die in de gezondheidszorg voor mensen zijn sporen al lang heeft verdiend. Voor dieren biedt deze techniek ook vele voordelen:

    • Zeer kleine wondjes, dus minder napijn.
    • Een beter overzicht in de buik.
    • Schoner werken, dus minder complicaties.
    • Minder littekenweefsel omdat er geen hechtingen in de buik achterblijven.
    Mijn hond / kat schudt met zijn kop, wat nu?

    Uw dier heeft waarschijnlijk last van een oorontsteking. Een oorontsteking wordt veroorzaakt doordat zich te veel vuil en oorsmeer in de gehoorgang ophoopt. Mijten of ziektmakende bacteriën kunnen hier de oorzaak van zijn. Ga met uw dier naar de dierenarts voor een ooronderzoek.

    Waar moet ik op letten als ik mijn hond meeneem naar het buitenland?

    Dit hangt er af van waar u naar toe gaat. Een europees paspoort, chip en hondsdolheidsenting (rabiës) zijn in ieder geval verplicht.

    Gaat u naar een land rond het Middelandszee gebied dan is het verstandig een ontwormingskuur tegen hartworm (diroflilaria immitis) te geven en uw hond te beschermen tegen zandvliegjes die Leishmania overbrengen. Dit gaat heel eenvoudig met een tekenband (Scalibor).

    Een aantal landen hebben aanvullende eisen.

    Kijk voor specifieke eisen per land op www.licg.nl onder invoereisen per land.

    Wat doe ik met hond / kat met diarree?

    Voelt uw dier zich ziek van diarree? Let hierbij vooral op sloomheid, buikpijn, braken, bloed bij de ontlasting en niet willen eten en drinken. Zijn hier afwijkingen in te bemerken dan is het verstandig om de dierenarts te laten kijken.

    Voelt uw dier zich nog volledig gezond, dan kunt u gerust 2 dagen afwachten. Geef uw dier zijn/haar normale voedsel, maar verdeel dit over kleine porties over de dag. Doe het even wat rustiger aan, geen lange wandelingen of drukke spelletjes.

    Is uw dier na deze 2 dagen nog steeds aan de diarree, ga dan naar de dierenarts. Neem dan direct wat ontlasting mee voor onderzoek.

    Mijn hond / kat braakt, wat nu?

    Voelt uw dier zich ziek? Let hierbij vooral op sloomheid, buikpijn, bloed bij de ontlasting of het braaksel en niet willen eten en drinken. Zijn hier afwijkingen in te bemerken dan is het verstandig om de dierenarts te laten kijken. Ook als uw hond of kat probeert te braken, maar er niets komt is het verstandig de dierenarts te laten kijken.

    Voelt uw dier zich nog volledig gezond, dan kunt u gerust een dag afwachten. Geef uw dier zijn/haar normale voedsel, maar verdeel dit over kleine porties over de dag. Doe het even wat rustiger aan, geen lange wandelingen of drukke spelletjes.

    Is het braken na 1 dag nog niet over, ga dan bij uw dierenarts langs.

    Hoe vaak moet ik mijn hond / kat ontwormen?

    Honden en katten ouder dan 6 maanden moeten minimaal 4 maal per jaar ontwormd worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen; een hond die veel op hondenveldjes komt, een kat die muizen vangt en opeet en een hond die ontlasting opeet doen natuurlijk direct weer een wormenbesmetting op en moet dus vaker ontwormd worden. Deze dieren kunnen beter maandelijks ontwormd worden.

    Bedenk ook dat een aantal wormsoorten van uw huisdier besmettelijk zijn voor u en uw kinderen! U ontwormt uw hond/kat dus ook voor uzelf. Gebruik middelen die effectief zijn én werken tegen alle wormsoorten. Laat u adviseren bij uw dierenarts.

    Pups en kittens hebben een aangepast ontwormingsschema:

    Uw pup ontwormen op de leeftijd van:
    2 weken
    4 weken
    6 weken
    9 weken
    12 weken

    Uw kitten ontwormen op de leeftijd van:
    4 weken
    6 weken
    9 weken
    12 weken

    Daarna iedere maand tot uw pup of kitten een half jaar oud is.

    Mag ik bij de narcose en operatie van mijn hond / kat aanwezig zijn?

    Bij Dierenkliniek Meppel vinden wij het erg prettig wanneer u bij de narcose van uw dier aanwezig bent. Het dier is dan meer op het gemak en laat zich rustiger in slaap brengen.

    Ook tijdens de operatie mag u aanwezig zijn als het programma en de situatie dat toelaten. Wij werken volledig open en transparant. Wanneer u bij het wakker worden aanwezig wilt zijn is dit ook mogelijk, houd wel rekening met het feit dat dit even duurt. Wij laten uw dieren rustig uit narcose ontwaken. Geef bij het maken van de afspraak aan dat u graag aanwezig wilt zijn bij de narcose/ingre

    Hoe kom ik van de vlooien af?

    Pak het grondig aan!
    Behandel alle honden en katten in huis. Denk ook aan dieren die op bezoek komen.
    Gebruik middelen die ècht veilig en effectief zijn (ook voor kinderen die in contact komen met de dieren). Dierenkliniek Steenwijk adviseert Frontline combo en Effipro.
    De vloeistof uit de pipet op meerdere plekjes in de nek aanbrengen zodat het echt op de huid terecht komt, niet in de haren. Niet inmasseren of wassen na het aanbrengen.

    Ook de omgeving moet behandeld worden:

    • Goed stofzuigen, vooral vloerbedekking, banken, stoelen, kieren en naden.
    • Kleedjes wassen op tenminste 60 graden.
    • Een vlooienbandje werkt onvoldoende tegen vlooien bij uw huisdier, maar het werkt wel om een stukje vlooienband in de stofzuigerzak te doen.
    • Indoor-X® is een omgevingsspray tegen vlooien in de omgeving.
    • Gaat uw huisdier veel mee in de auto, vergeet deze dan niet mee te nemen in de behandeling, hetzelfde geldt voor een reismandje.
      Een ontwikkelende vlo kan maandenlang verpopt blijven, maar ze komen uit de pop op het moment dat er trillingen zijn. Zo kan er na een vakantie een ware vlooienplaag ontstaan als er weer bedrijvigheid in huis is. Voor de vakantie behandelen met Indoor-X® helpt.

    Voor katten bestaat ook de Program®-injectie die zorgt dat de vlooien 6 maanden onvruchtbaar zijn.
    Lintwormen worden overgebracht door vlooien. De wormen zijn goed te bestrijden met speciale ontwormtabletjes die ook werken tegen lintwormen, maar om te voorkomen dat ze steeds terugkeren moet het vlooienprobleem worden opgelost.
    Ziet u door de vlooien uw huisdier niet meer, neem dan contact op met onze praktijk en wellicht komen we samen tot een succesvolle aanpak!

    Wat is de prijs van een operatie / laparoscopische sterilisatie?

    Wat kost een sterilisatie of het verwijderen van een bultje?

    De prijzen van de meest voorkomende ingrepen staan onder het kopje tarieven. Staat de ingreep waar u naar zoekt er niet bij, bel dan even op, telefonisch kunnen we een kostenraming maken.

    0522-745006

    Wat kost een gescheurde kruisband operatie?

    Deze operatie kost bij de hond tussen de 500 en 800 euro afhankelijk van het gewicht van de hond en de gebruikte methode. Kijk verder voor meer details over de operatie.

    Bij de kat kost deze operatie rond de 300 euro.

    Voor vragen over de tarieven van orthopedische operaties of meer informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Meppel: 0522 745006